Terug naar informatie honden

 

Voeding hond

 

Voeding hond Feiten en Fictie     

Inleiding

Vrijwel dagelijks worden dierenartsen geconfronteerd met vragen over voeding bij de hond. Iedere hondeneigenaar lijkt er wel een mening over te hebben en de een weet het nog beter dan de ander. En net als bij sport en politiek is het emotionele gehalte vrij hoog. Echter als je doorvraagt hoe men tot een bepaald standpunt is gekomen blijkt dit vaak gebaseerd te zijn op:

1. Ervaring van andere hondenbezitters (iedereen op de hondenclub doet het zo, of de fokker zegt dat dit het beste is voor het ras)

2. Eigen ervaring bij 1 enkele hond

3. Informatie afkomstig van het internet (hondenfora, facebookgroepen ed)

Kortom een goed gefundeerde mening gebaseerd op wetenschappelijk bewijs zit er vaak niet bij.

Nu is dat tegenwoordig ook best moeilijk. We krijgen zoveel informatie op ons af via internet en de media. Reclame op televisie en advertenties overal. Wie kun je nog vertrouwen en wie niet? Het lijkt wel of degene die het hardst schreeuwt en de meeste herrie maakt het meest gehoord wordt. Maar of dat ook degene is die het bij het rechte eind heeft is zeer de vraag?

Ook voor een dierenarts is het niet mogelijk een eigenaar alle informatie te geven die soms nodig of gewenst is. Laten we reëel zijn, de tijd voor een consult is gewoon te beperkt. En dierenartsen hebben niet allemaal evenveel verstand van, of interesse in voeding. Mede omdat de meeste dierenartsen ook (dieet)voer verkopen lijkt het er voor een eigenaar al gauw op dat er een belangenverstrengeling is.

Dit geldt overigens ook voor dieren-speciaalzaken en andere voerleveranciers. Niet in de laatste plaats is de diervoeder-industrie degene die door middel van reclame en advertenties de consument probeert te beïnvloeden. Met andere woorden wat je als hondeneigenaar te horen krijgt is afhankelijk vanuit welke hoek de spreker komt.

In ” Voeding bij de hond. Feiten en Fictie” zal ik wat meer vertellen over de bovenstaande onderwerpen. Het is geenszins de bedoeling volledig te zijn. En ik heb ook niet alle wijsheid in pacht, maar de meest ergerlijke en hardnekkigste “broodje aap verhalen” laat ik toch even voorbij komen.

Oorspronkelijk begonnen als een serie van 5 wekelijkse stukjes nu samen.

Naar: Voeding hond Feiten en Fictie

 

Terug naar informatie honden