Terug naar informatie katten

 

Vetzucht bij de kat

 

In onze huidige maatschappij waar voedsel meestal vanzelf sprekend is komt het niet alleen bij de mens maar ook bij de hond en kat steeds vaker voor dat overgewicht een probleem is.

Behalve directe gevolgen zoals moeizaam bewegen zijn er ook veel negatieve effecten op het lichaam die misschien minder duidelijk zijn maar wel degelijk de levensvreugde remmen of de levensduur bekorten.

Net als bij de mens wordt er veel onderzoek naar gedaan bij de kat. Er zijn veel parallellen te trekken maar ook verschillen. Vergeet niet dat de gemiddelde Nederlandse kat een jaar of  14 wordt en een mens tegenwoordig gemiddeld ver in de 70 jaar. Aderverkalking en cholesterol speelt bij de kat geen echte rol maar andere effecten als suikerziekte en overmatige gewrichtsbelasting zullen sneller en heftiger effect hebben.

Hoewel voorkomen beter is als genezen kunt u toch heel veel bereiken bij onze huisdieren als overgewicht een probleem is. Voorop moet staan dat het effectief is, maar zeer zeker ook niet te belastend voor het dier en het liefst makkelijk, smakelijk en niet te duur. Bij honden is beweging belangrijk, maar dat is bij katten veel moeilijker te realiseren. Bij de kat ligt dan ook de nadruk op de voeding. Volledige toewijding van de eigenaar is dan wel essentieel. Laat u informeren bij onze assistentes.

Royal Canin heeft een boekje uitgegeven voor dierenarts-assistentes dat in eenvoudige tekst een groot aantal aspecten van obesitas bij de hond uitlegt. Wij hebben toestemming van Royal Canin dit op de website te gebruiken en door hieronder op de hyperlink te klikken kunt u de PDF openen.

Hoewel dit boekje geschreven is voor de hond zullen ook eigenaren van katten er waardevolle informatie uit kunnen halen.

 

Terug naar informatie katten