Terug naar informatie katten

 

Gebitsverzorging

 

Het gebit en de verzorging ervan wordt voor steeds meer eigenaren van huisdieren belangrijk. Niet in de laatste plaats door uitgebreide reclame campagnes op televisie van een fabrikant van gebitsverzorgende kauwstaven voor honden. Ook dierenartsen spelen hier op in en maken tegenwoordig ook dentale röntgenfoto’s die net als humaan meestal volledig overbodig zijn en alleen kostenverhogend werken. Slechts in een klein aantal gevallen zijn foto’s echt nodig. Maar niemand houdt van een slechte adem bij zijn of haar huisdier en niemand wil dat ze echt pijn of ongemak hebben van ontstoken tandvlees.

Bij de hond en de kat zijn parodontose = slecht tandvlees en tandplak de meest voorkomende veroorzakers van gebitsproblemen. Niet alleen hebben de dieren er last en pijn van, maar de stank die uit de bek komt is voor veel eigenaren een vervelende ervaring.

Bij konijnen en cavia’s is de oorzaak van gebitsproblemen meestal verkeerde stand van de kiezen, al dan niet met vreselijke  punten die in de wang of dwars door de tong prikken en uiteindelijke tot een hongerdood zullen leiden. Deze worden bij de knaagdieren besproken.

Niet alleen zijn er diersoort verschillen in benadering, maar ook per ras kan de problematiek verschillend zijn. Met andere woorden ook hier geldt dat ieder dier een op het dier gerichte behandeling krijgt. Wat voor de ene hond en situatie wel opgaat is soms juist verkeerd voor de andere. Maatwerk is dus het beste!

In de maand februari kunt u een gratis afspraak maken het gebit van uw huisdier te laten controleren.

De controle bij honden en katten worden dan door de assistentes gedaan die daar speciaal een opleiding voor gevolgd hebben. Als ze (ernstige) afwijkingen vinden kunt u een vervolg afspraak maken voor de dan zo noodzakelijke behandeling.

Kleine knaagdieren worden door de dierenarts zelf gecontroleerd en is het dus mogelijk dat het tijdstip voor controle hierop aangepast moet worden.

 

Terug naar informatie katten