Terug naar informatie honden

 

Vetzucht bij de hond ( en de kat)

 

Vetzucht bij de hond/kat ( PDF)    

In onze huidige maatschappij waar voedsel meestal vanzelf sprekend is komt het niet alleen bij de mens maar ook bij de hond en kat steeds vaker voor dat overgewicht een probleem is.

Behalve directe gevolgen zoals moeizaam bewegen zijn er ook veel negatieve effecten op het lichaam die misschien minder duidelijk zijn maar wel degelijk de levensvreugde remmen of de levensduur bekorten.

Net als bij de mens wordt er veel onderzoek naar gedaan bij de hond. Er zijn veel parallellen te trekken maar ook verschillen. Vergeet niet dat de gemiddelde Nederlandse hond een jaar of 10 tot 14 wordt en een mens tegenwoordig gemiddeld ver in de 70 jaar. Aderverkalking en cholesterol speelt bij de hond geen echte rol maar andere effecten als suikerziekte en overmatige gewrichtsbelasting zullen sneller en heftiger effect hebben.

Hoewel voorkomen beter is als genezen kunt u toch heel veel bereiken bij onze huisdieren als overgewicht een probleem is. Voorop moet staan dat het effectief is, maar zeer zeker ook niet te belastend voor het dier en het liefst makkelijk, smakelijk en niet te duur.

Royal Canin heeft een boekje uitgegeven voor dierenarts-assistentes dat in eenvoudige tekst een groot aantal aspecten van obesitas bij de hond uitlegt. Wij hebben toestemming van Royal Canin dit op de website te gebruiken en door hieronder op de hyperlink te klikken kunt u de PDF openen.

Hoewel dit boekje geschreven is voor de hond zullen ook eigenaren van katten er waardevolle informatie uit kunnen halen.

Vetzucht bij de hond/kat ( PDF)

 

Terug naar informatie honden