Informatie pagina

Deze informatie pagina bevat veel interessante artikelen en verwijzingen die u kunnen helpen. Wat we heel belangrijk vinden in de huidige tijd van veel mis informatie via allerlei media is betrouwbaarheid! Websites als LICG en van de overheid als het gaat om reizen zijn betrouwbare en goede startpunten voor u. We hebben op deze pagina voor u de meest noodzakelijke links bijeengebracht alsmede een aantal interessante artikelen.

Dit gerangschikt per diersoort en onderwerp. U leest het gemakkelijkst op wat grotere schermen.

Atopie of hooikoorts bij de kat

Allergie bij huisdieren van Nextmune  <<<  klik hier voor het artikel

Allergenengids van Nextmune  <<<  klik hier voor het artikel

Atopie is een steeds vaker gezien ziektebeeld bij honden en ook katten. De naam is afgeleid van het Griekse atopia wat zoiets betekend als a = andere en topie=plaats, dus “op een andere plaats”. In eerste instantie werd gedacht dat allergenen werden ingeademd en de jeuk op armen en benen dus op een andere plaats tevoorschijn kwam. Vandaar de naam.

Tegenwoordig denken we dat er ook andere verklaringen zijn, mede omdat ook bij de mens er veel onderzoek naar gedaan is en wordt. Het is een heel vervelende aandoening en hoewel het meestal niet dodelijk is beïnvloed het de kwaliteit van leven zodanig dat we er heel veel aandacht aan besteden. Atopie bij de kat wordt vaak FASS genoemd. Dit staat voor Feline Atopic Skin Syndrome en zoals de naam zegt ligt de oorzaak van de huidontsteking bij atopie oftewel hooikoorts, maar syndroom geeft ook aan dat het wel iets meer ingewikkeld is.

Eigenaren beseffen vaak niet dat hun dier atopie heeft. Zo is een steeds terugkerende huidinfectie een lastig probleem maar vaak het topje van de “atopie-ijsberg”. Hoesten en niezen en benauwd zijn is een stuk duidelijker beeld.

Nextmune heeft 2 mooie folders beschikbaar voor eigenaren en de links naar de PDF’s staan hierboven

Het is de bedoeling dat u door het beter begrijpen van de aandoening uw kat ook beter kunt behandelen en vaak zullen we in aansluiting op het gesprek tijdens het consult u naar dit deel van de website verwijzen om alles nog eens rustig na te lezen.

Vaccinaties bij de kat

Vaccineren of titeren?  <<<  klik hier voor het artikel

Het vaccineren van huisdieren is zeker niet controversieel. In het algemeen geldt dat het heel verstandig is om te doen, dus aan te raden. De recente uitbraken van kattenziekte en de open grenzen waardoor steeds vaker honden en katten uit het buitenland binnen Nederland gebracht worden leveren nog steeds gevaar voor uw huisdier op. Ook de lucratieve handel in puppies met name uit het oostelijk deel van europa maar tegenwoordig ook steeds meer katten brengt veel gevaren met zich mee.

De vraag daarna is dan tegen welke ziekte(s)? en ook nog: Hoe vaak? Moet ik dan daarvoor naar de dierenarts of mag/kan ik het zelf? Is het gevaarlijk om te laten doen? Wat zegt de wet? En zeker de laatste tijd erg vaak besproken zijn het titreren van anti-stoffen bij honden en ook katten. We hebben een zeer uitgebreid verhaal gemaakt over dit onderwerp onder de titel “Titeren of vaccineren bij de hond.”

Dit zijn allemaal vragen die voor u als huisdiereigenaar voor of na aanschaf een rol spelen in de beslissing wel of niet te enten. Katten lopen vaker vrij rond en hebben zonder dat u het weet veel vaker contact met soortgenoten dan u beseft. Hierdoor is het gevaar van overbrengen van ziektekiemen veel groter. Echter binnengehouden katten kunnen ook indirect besmet raken. Maar met name in grotere catteries zijn dragers vaak de oorzaak van blijvende problemen en een raskat kitten kan daarom ook levenslang virussen meedragen en uitscheiden.

Vaccineren van katten is in principe vergelijkbaar met vaccineren van honden en konijnen, maar om een paar redenen anders. Dit heeft te maken met het feit dat niesziekte-complex een heel ingewikkeld ziektebeeld is en de belangrijkste ziekten van hond en konijn waartegen we enten vaccinatie technisch makkelijker zijn. Tevens zitten er een paar levensgevaarlijke ziektes bij de kat niet in de standaard cocktail.                     


Toch is het goed om katten jaarlijks te laten controleren en vaccineren. We hopen hiermee een boel ellende te voorkomen. Daarbij zijn er onder normale omstandigheden  GEEN serieuze bijwerkingen bij het gebruik van kwalitatief goede vaccins.

 

Het is onze mening dat kennis van zaken en ervaring met enten helpt de juiste beslissing te nemen. Wij raden het bij onze katten dan ook van harte aan. Het is de bedoeling om in de toekomst hier een artikel te schrijven over alle aspecten van het vaccineren van katten. Tot die tijd kunt u met specifieke vragen altijd terecht bij onze assistentes gedurende openingstijden.

Voor honden hebben we al een dergelijk verhaal geschreven omdat daar het zogenaamde “titeren” in zwang raakte. Hoewel we hierboven al hebben uitgelegd dat een kat op veel vlakken verschilt met de hond is het leerzaam en ook veelal toepasbaar op kat en zelfs mens. Is het te lang of te ingewikkeld, lees dan in ieder geval de samenvatting.

Pijn en pijnbestrijding bij de kat

Pijnbestrijding bij de kat  <<< klik hier voor het artikel

Tegenwoordig is levenskwaliteit steeds belangrijker. Niet alleen bij mensen maar ook voor onze huisdieren. Hoever je daarin gaat is voor iedereen verschillend, maar over een ding is iedereen het wel eens ….. pijn doet afbreuk aan de levenskwaliteit! Pijn bij katten en met name de hier besproken gewrichtspijn is een ernstig onderschat probleem. Een van de belangrijkste oorzaken is het niet herkennen van de eigenaar alsmede het niet goed tonen van de kat zelf.
Het is de bedoeling van dit artikel u meer inzicht te geven in het herkennen van pijn en indien nodig helpen pijn bestrijden bij uw kat.

Urineweginfecties bij de kat

Urineweginfecties  <<<  klik hier voor het artikel

Een van de meest voorkomende problemen zijn ontstekingen van de lagere urine wegen. Zowel bij de hond als de kat. Er zijn wel verschillen in frequentie van voorkomen tussen de vrouwelijke en mannelijke dieren en ook tussen honden en katten. Zelfs tussen de verschillende rassen van beide diersoorten zijn er verschillen.

Het is de taak van een dierenarts de oorzaak van het probleem te achterhalen en dan de juiste therapie in te stellen. Soms is dit eenvoudig maar vaak een ingewikkeld proces. De ziektegeschiedenis, met de duur, het verloop en de verschijnselen zijn heel belangrijk. Evenals verder onderzoek van ( als het kan) in ieder geval de urine maar vaak is een röntgenfoto of echografie nodig. Bloedonderzoek en veel diepergaande onderzoeken zijn ook mogelijk net als bij de mens.

Echter het meest bekend is de zogenaamde “plaskater”. Verstopping van de penis bij de kater door een klein steentje. Maar ook hier lijkt het vaak gemakkelijker dan het is.

De download is een boekje van Royal Canin geschreven voor assistentes. Op enkele bladzijden na is het ook voor u als eigenaar en dierenliefhebber een interessant boekje om te lezen. Met toestemming van Royal Canin kunt u het hier bekijken.

Vetzucht bij de kat

Vetzucht bij de kat  <<<  klik hier voor het artikel

In onze huidige maatschappij waar voedsel meestal vanzelf sprekend is komt het niet alleen bij de mens maar ook bij de hond en kat steeds vaker voor dat overgewicht een probleem is.

Behalve directe gevolgen zoals moeizaam bewegen zijn er ook veel negatieve effecten op het lichaam die misschien minder duidelijk zijn maar wel degelijk de levensvreugde remmen of de levensduur bekorten.

Net als bij de mens wordt er veel onderzoek naar gedaan bij de kat. Er zijn veel parallellen te trekken maar ook verschillen. Vergeet niet dat de gemiddelde Nederlandse kat een jaar of  14 wordt en een mens tegenwoordig gemiddeld ver in de 70 jaar. Aderverkalking en cholesterol speelt bij de kat geen echte rol maar andere effecten als suikerziekte en overmatige gewrichtsbelasting zullen sneller en heftiger effect hebben.

Hoewel voorkomen beter is als genezen kunt u toch heel veel bereiken bij onze huisdieren als overgewicht een probleem is. Voorop moet staan dat het effectief is, maar zeer zeker ook niet te belastend voor het dier en het liefst makkelijk, smakelijk en niet te duur. Bij honden is beweging belangrijk, maar dat is bij katten veel moeilijker te realiseren. Bij de kat ligt dan ook de nadruk op de voeding. Volledige toewijding van de eigenaar is dan wel essentieel. Laat u informeren bij onze assistentes.

Royal Canin heeft een boekje uitgegeven voor dierenarts-assistentes dat in eenvoudige tekst een groot aantal aspecten van obesitas bij de hond uitlegt. Wij hebben toestemming van Royal Canin dit op de website te gebruiken en door hieronder op de hyperlink te klikken kunt u de PDF openen.

Hoewel dit boekje geschreven is voor de hond zullen ook eigenaren van katten er waardevolle informatie uit kunnen halen.

Stress bij de kat

Stress bij de kat  <<<  klik hier voor de website

Stress bij katten is in onze maatschappij een veel voorkomend probleem. Echter vaak onderschat omdat de eigenaar de symptomen niet herkent en vaak dan ook niet goed er op reageert.

Het kan een eigenaar minder goed opvallen ( de kat was altijd toch al dik?, hij kruipt altijd weg als er visite komt?) maar soms ook zeer duidelijk zich openbaren ( overal in huis kleine plasjes, de andere kat in huis aanvallen).

 

Zelfs een kat die zijn of haar hele leven binnenshuis doorbrengt kan beïnvloed worden door katten buiten en dan ongewenst gedrag vertonen.
Tevens heeft stress vooral als het chronisch wordt allerlei vervelende en ongezonde neveneffecten op het lichaam.

Een aantal jaren geleden heeft Royal Canin een klein boekje uitgegeven voor assistentes met veel informatie en tips om eigenaren over stress

bij katten te kunnen informeren en helpen. Hoewel dit is gemaakt om hun voer voor katten met stress te promoten vonden we dit eigenlijk zo goed geschreven, beknopt en voor iedereen begrijpelijk, dat we hebben gevraagd dit te mogen gebruiken voor iedereen.

Behalve dat het interessant is om over kattengedrag te leren kan het u helpen ongewenst gedrag te verklaren en hopelijk te veranderen.

Schildklier problemen bij de kat

De schildklier patiënt  <<<  klik hier voor het artikel

De schildklier operatiepatiënt  <<<  klik hier voor het artikel

Samen met nierlijden is de te hard werkende schildklier het meest voorkomende chronische probleem bij de kat. Naarmate katten ouder worden ( en onze katten worden steeds ouder) neemt het aantal katten met schildklier problemen toe.

Het hormoon dat de schildklier produceert kun je het beste beschrijven als een stofje dat veel processen in het lichaam opjaagt. Een te hard werkende schildklier laat dan ook o.a. het hart bonzen en de stofwisseling zoveel verbranden dat de kat ondanks veel of veel meer eten toch afvalt en mager is.

 

Voor de eigenaren die besluiten de kat te laten is er een extra PDF met informatie specifiek over de schildklier operatie patiënt.aam opjaagt. Een te hard werkende schildklier laat dan ook o.a. het hart bonzen en de stofwisseling zoveel verbranden dat de kat ondanks veel of veel meer eten toch afvalt en mager is.

Tijd om te kijken wat hier aan te doen is……..

Reizen naar het buitenland / vakantie

LICG website over reizen en vakantie  <<< klik hier voor de website

Als u uw huisdier (een hond, kat of fret) mee wilt nemen naar  het buitenland dan zijn daar eisen aan verbonden. Dit is per land verschillend en aan voortdurende veranderingen onderhevig. 

Een aantal eisen staan vast:

  * Het huisdier moet gechipt zijn ( voor de vaccinatie tegen hondsdolheid)

  * Het dier moet een geldig Europees paspoort hebben.

  * Het moet een hondsdolheid vaccinatie hebben gehad, minstens 3 weken voor vertrek.

 

Dan gelden er nog regels bij meer als 5 dieren of als ze alleen reizen. Ook zijn er landen die aanvullende bloedtesten en/of wormbehandelingen vereisen, alsmede dat sommige rassen in bepaalde landen geweerd worden.

 

Al met al is er niet een vaststaande regelgeving. Het is dan ook verstandig altijd op de site de de desbetreffende ambassade te kijken bij het plannen van uw reis. 

 

Er zijn wel een aantal startpunten om eerst te kijken: 

Vlooien en hun bestrijding

Credelio kat  <<< klik hier voor de website

Advantage kat  <<< klik hier voor de website

Simparica hond  <<< klik hier voor de website

Advantix hond  <<< klik hier voor de website

 

Hoewel er nog steeds mensen zijn die beweren dat onze huisdieren vlooien moeten hebben en dat het natuurlijk is, is dit onzin. Tevens zijn er allerlei huis-, tuin- en keukenmiddeltjes bedacht waarin sommige mensen heilig geloven zoals knoflook. Ook onzin.

Onze honden en katten en konijnen horen geen vlooien te hebben. Ze zijn niet alleen schadelijk voor uw huisdier, maar kunnen ook bij mensen in hun omgeving vervelende gevolgen hebben.

Alle reden om de vlooienbestrijding serieus te nemen en zo goed mogelijk uit te voeren. Echter er zijn zoveel mogelijkheden en zoveel middelen in de handel dat het voor u als eigenaar haast niet mogelijk is om een verantwoorde en weloverwogen keuze te maken. Niet in de laatste plaats door de beïnvloeding van allerlei media zoals televisie. Bedenk wel dat het altijd vergif is dat u toedient en dat de wijze van toediening, de frequentie, het middel, moet het ook tegen teken werken en nog veel meer zaken zoals de prijs een rol zullen spelen in uw specifieke geval.

Dus belangrijk en maatwerk. Daarom om u te helpen komt hier in de toekomst een uitgebreid artikel over vlooien. Dit zal enige tijd in beslag nemen, maar tot die tijd en natuurlijk ook daarna kunt u tijdens de openingstijden altijd bellen met een van onze assistentes voor gedegen advies.

Bovenaan vindt u 4 links naar onze topprodukten. Hond staat hier ook bij onder de kat. In huishoudens met hond en kat is de kat vaak de oorzaak en de hond het slachtoffer. Bestrijden van vlooien moet u echter wel bij beide goed doen!!

Scroll naar boven