Informatie pagina

Deze informatie pagina bevat veel interessante artikelen en verwijzingen die u kunnen helpen. Wat we heel belangrijk vinden in de huidige tijd van veel mis informatie via allerlei media is betrouwbaarheid! Websites als LICG en van de overheid als het gaat om reizen zijn betrouwbare en goede startpunten voor u. We hebben op deze pagina voor u de meest noodzakelijke links bijeengebracht alsmede een aantal interessante artikelen. Dit gerangschikt per diersoort

Atopie bij de hond

Atopie bij de hond PDF  >>>  klik hier voor het artikel

Atopie is een steeds vaker gezien ziektebeeld bij honden. De naam is afgeleid van het Griekse atopia wat zoiets betekend als a = andere en topie=plaats, dus “op een andere plaats”. In eerste instantie werd gedacht dat allergenen werden ingeademd en de jeuk op armen en benen dus op een andere plaats tevoorschijn kwam. Vandaar de naam.

Tegenwoordig denken we dat er ook andere verklaringen zijn, mede omdat ook bij de mens er veel onderzoek naar gedaan is en wordt. Het is een heel vervelende aandoening en hoewel het meestal niet dodelijk is beïnvloed het de kwaliteit van leven zodanig dat we er heel veel aandacht aan besteden.

Eigenaren beseffen vaak niet dat hun dier atopie heeft. Zo is een steeds terugkerende oorontsteking een lastig probleem maar vaak het topje van de “atopie-ijsberg”. Hele dagen likken aan de teentjes en er ook nog op bijten ziet er niet leuk uit maar als u zoveel jeuk had deed u ongetwijfeld iets dergelijks.

Royal Canin heeft een boekje gemaakt voor dierenarts-assistentes dat atopie op een heel eenvoudige manier uitlegt en we hebben toestemming van Royal Canin gekregen dit op de website te gebruiken.

Het is de bedoeling dat u door het beter begrijpen van de aandoening uw hond ook beter kunt behandelen en vaak zullen we in aansluiting op het gesprek tijdens het consult u naar dit deel van de website verwijzen om alles nog eens rustig na te lezen.

Klik op link hieronder om de PDF te openen.

Vaccinaties en/of titeren?

Vaccineren of titeren?  <<<  klik hier voor het artikel

Het vaccineren van huisdieren is zeker niet controversieel. In het algemeen geldt dat het heel verstandig is om te doen, dus aan te raden. De recente uitbraken van kattenziekte en de open grenzen waardoor steeds vaker honden en katten uit het buitenland binnen Nederland gebracht worden leveren nog steeds gevaar voor uw huisdier op. Ook de lucratieve handel in puppies met name uit het oostelijk deel van europa brengt veel gevaren met zich mee.

De vraag daarna is dan tegen welke ziekte(s)? en ook nog: Hoe vaak? Moet ik dan daarvoor naar de dierenarts of mag/kan ik het zelf? Is het gevaarlijk om te laten doen? Wat zegt de wet? En zeker de laatste tijd erg vaak besproken zijn het titreren van anti-stoffen en de L4 vaccinatie bij honden. We hebben een zeer uitgebreid verhaal gemaakt over dit onderwerp onder de titel “Titeren of vaccineren bij de hond.”

Dit zijn allemaal vragen die voor u als huisdiereigenaar voor of na aanschaf een rol spelen in de beslissing wel of niet te enten.

Het is onze mening dat kennis van zaken en ervaring met enten helpt de juiste beslissing te nemen. Is het te lang of te ingewikkeld, lees dan in ieder geval de samenvatting.

 

Voeding bij de hond

Voeding bij de hond <<< klik hier voor het artikel

Inleiding

Vrijwel dagelijks worden dierenartsen geconfronteerd met vragen over voeding bij de hond. Iedere hondeneigenaar lijkt er wel een mening over te hebben en de een weet het nog beter dan de ander. En net als bij sport en politiek is het emotionele gehalte vrij hoog. Echter als je doorvraagt hoe men tot een bepaald standpunt is gekomen blijkt dit vaak gebaseerd te zijn op:

1. Ervaring van andere hondenbezitters (iedereen op de hondenclub doet het zo, of de fokker zegt dat dit het beste is voor het ras)

2. Eigen ervaring bij 1 enkele hond

3. Informatie afkomstig van het internet (hondenfora, facebookgroepen ed)

Kortom een goed gefundeerde mening gebaseerd op wetenschappelijk bewijs zit er vaak niet bij.

Nu is dat tegenwoordig ook best moeilijk. We krijgen zoveel informatie op ons af via internet en de media. Reclame op televisie en advertenties overal. Wie kun je nog vertrouwen en wie niet? Het lijkt wel of degene die het hardst schreeuwt en de meeste herrie maakt het meest gehoord wordt. Maar of dat ook degene is die het bij het rechte eind heeft is zeer de vraag?

Ook voor een dierenarts is het niet mogelijk een eigenaar alle informatie te geven die soms nodig of gewenst is. Laten we reëel zijn, de tijd voor een consult is gewoon te beperkt. En dierenartsen hebben niet allemaal evenveel verstand van, of interesse in voeding. Mede omdat de meeste dierenartsen ook (dieet)voer verkopen lijkt het er voor een eigenaar al gauw op dat er een belangenverstrengeling is.

Dit geldt overigens ook voor dieren-speciaalzaken en andere voerleveranciers. Niet in de laatste plaats is de diervoeder-industrie degene die door middel van reclame en advertenties de consument probeert te beïnvloeden. Met andere woorden wat je als hondeneigenaar te horen krijgt is afhankelijk vanuit welke hoek de spreker komt.

In ” Voeding bij de hond. Feiten en Fictie” zal ik wat meer vertellen over de bovenstaande onderwerpen. Het is geenszins de bedoeling volledig te zijn. En ik heb ook niet alle wijsheid in pacht, maar de meest ergerlijke en hardnekkigste “broodje aap verhalen” laat ik toch even voorbij komen.

Oorspronkelijk begonnen als een serie van 5 wekelijkse stukjes nu samen.

Scroll naar boven