Terug naar informatie knaagdieren

 

Vaccineren

 

Het vaccineren van konijnen

 


Er zijn 2 virusziekten ( eigenlijk 3) bij konijnen waartegen het gebruikelijk is te vaccineren. Van oudsher is Myxomatose de meest bekende. De meeste konijnen die hierdoor besmet raken krijgen overal bulten die we myxomen noemen, vieze etterende ogen en allerlei complicaties waarbij longontsteking het meest voorkomend is. Ze sterven meestal een langzame en gruwelijke dood.

De andere ziekte heet Rabbit Haemorragic Disease= RHD of in het Nederlands is het Viraal Haemorragisch Syndroom =VHD. Oorspronkelijk was dit 1 virus, maar er is een variant opgedoken met dezelfde verschijnselen en ook dezelfde dodelijke eigenschappen, die zo anders is dat immuniteit tegen de eerste soort geen bescherming biedt tegen de nieuwe variant. We spreken tegenwoordig dan ook over RHD 1 en RHD 2. Het is een ziekte waarbij als het dier iets langer leeft er bloed uit alle lichaamsopeningen komt maar die vaak zo snel tot de dood leidt dat er aan de buitenzijde niets te zien is. Het gebeurt nog steeds dat iemand ’s morgens 10 konijnen heeft en ’s avonds nog maar 2. En dan de volgende ochtend nog maar eentje of niets meer.

Het is een vreselijke dodelijke ziekte met een bijzondere eigenschap. Jonge pasgeboren konijntjes onder de 4 weken oud sterven er niet aan. Dan tot een week op 8 oud zullen er steeds meer overlijden en vanaf 8 weken oud bijna allemaal. Nu zijn er steeds meer moederdieren gevaccineerd en met de melk geven die immuniteit aan hun jongen die de afweer opbouw van een vaccinatie kunnen tegengaan. Hierdoor adviseren we om pas te enten vanaf 6 weken leeftijd en daarna ieder jaar.

Entschema konijnen:


Vanaf 6 weken leeftijd : Myxomatose en RHD 1+2

Daarna jaarlijks : Myxomatose en RHD 1+2


 

 

Terug naar informatie knaagdieren