Terug naar informatie katten

 

Vaccineren bij de kat

 

Het vaccineren van huisdieren is zeker niet controversieel. In het algemeen geldt dat het heel verstandig is om te doen, dus aan te raden. De recente uitbraken van kattenziekte en de open grenzen waardoor steeds vaker honden en katten uit het buitenland binnen Nederland gebracht worden leveren nog steeds gevaar voor uw huisdier op. Ook de lucratieve handel in puppies met name uit het oostelijk deel van europa brengt veel gevaren met zich mee.

De vraag daarna is dan tegen welke ziekte(s)? en ook nog: Hoe vaak? Moet ik dan daarvoor naar de dierenarts of mag/kan ik het zelf? Is het gevaarlijk om te laten doen? Wat zegt de wet? En zeker de laatste tijd erg vaak besproken zijn het titreren van anti-stoffen en de L4 vaccinatie bij honden. We hebben een zeer uitgebreid verhaal gemaakt over dit onderwerp onder de titel “Titeren of vaccineren bij de hond.”

Dit zijn allemaal vragen die voor u als huisdiereigenaar voor of na aanschaf een rol spelen in de beslissing wel of niet te enten. Katten lopen vaker vrij rond en hebben zonder dat u het weet veel vaker contact met soortgenoten dan u beseft. Hierdoor is het gevaar van overbrengen van ziektekiemen veel groter. Echter binnengehouden katten kunnen ook indirect besmet raken maar met name in grotere catteries zijn dragers vaak de oorzaak van blijvende problemen en een raskat kitten kan daarom ook levenslang virussen meedragen en uitscheiden.

Vaccineren van katten is in principe vergelijkbaar met vaccineren van honden en konijnen, maar om een paar redenen anders. Dit heeft te maken met het feit dat niesziekte-complex een heel ingewikkeld ziektebeeld is en de belangrijkste ziekten van hond en konijn waartegen we enten vaccinatie technisch makkelijker zijn. Tevens zitten er een paar levensgevaarlijke ziektes bij de kat niet in de standaard cocktail.


Toch is het goed om katten jaarlijks te laten controleren en vaccineren. We hopen hiermee een boel ellende te voorkomen. Daarbij zijn er onder normale omstandigheden  GEEN serieuze bijwerkingen bij het gebruik van kwalitatief goede vaccins.

Het is onze mening dat kennis van zaken en ervaring met enten helpt de juiste beslissing te nemen. Wij raden het bij onze katten dan ook van harte aan. Het is de bedoeling om in de toekomst hier een artikel te schrijven over alle aspecten van het vaccineren van katten. Tot die tijd kunt u met specifieke vragen altijd terecht bij onze assistentes gedurende openingstijden.

Voor honden hebben we al een dergelijk verhaal geschreven omdat daar het zogenaamde “titeren” in zwang raakte. Hoewel we hierboven al hebben uitgelegd dat een kat op veel vlakken verschilt met de hond is het leerzaam en ook veelal toepasbaar op kat en zelfs mens. Is het te lang of te ingewikkeld, lees dan in ieder geval de samenvatting.

Hier een directe link… Titeren of vaccineren bij de hond.

 

 

 

Terug naar informatie katten