Informatie pagina

Deze informatie pagina bevat veel interessante artikelen en verwijzingen die u kunnen helpen. Wat we heel belangrijk vinden in de huidige tijd van veel mis informatie via allerlei media is betrouwbaarheid! Websites als LICG en van de overheid als het gaat om reizen zijn betrouwbare en goede startpunten voor u. We hebben op deze pagina voor u de meest noodzakelijke links bijeengebracht alsmede een aantal interessante artikelen.

Dit gerangschikt per diersoort en onderwerp. U leest het gemakkelijkst op wat grotere schermen.

Vaccinaties bij konijnen

    

Er zijn 2 virusziekten ( eigenlijk 3) bij konijnen waartegen het gebruikelijk is te vaccineren. Van oudsher is Myxomatose de meest bekende. De meeste konijnen die hierdoor besmet raken krijgen overal bulten die we myxomen noemen, vieze etterende ogen en allerlei complicaties waarbij longontsteking het meest voorkomend is. Ze sterven meestal een langzame en gruwelijke dood.

De andere ziekte heet Rabbit Haemorragic Disease= RHD of in het Nederlands is het Viraal Haemorragisch Syndroom =VHS. Oorspronkelijk was dit 1 virus, maar er is een variant opgedoken met dezelfde verschijnselen en ook dezelfde dodelijke eigenschappen, die zo anders is dat immuniteit tegen de eerste soort geen bescherming biedt tegen de nieuwe variant. We spreken tegenwoordig dan ook over RHD 1 en RHD 2. Het is een ziekte waarbij als het dier iets langer leeft er bloed uit alle lichaamsopeningen komt maar die vaak zo snel tot de dood leidt dat er aan de buitenzijde niets te zien is. Het gebeurt nog steeds dat iemand ’s morgens 10 konijnen heeft en ’s avonds nog maar 2. En dan de volgende ochtend nog maar eentje of niets meer.

Het is een vreselijke dodelijke ziekte met een bijzondere eigenschap. Jonge pasgeboren konijntjes onder de 4 weken oud sterven er niet aan. Dan tot een week op 8 oud zullen er steeds meer overlijden en vanaf 8 weken oud bijna allemaal. Nu zijn er steeds meer moederdieren gevaccineerd en met de melk geven die immuniteit aan hun jongen die de afweer opbouw van een vaccinatie kunnen tegengaan. Hierdoor adviseren we om pas te enten vanaf 6 weken leeftijd en daarna ieder jaar.

   

Entschema konijnen:


Vanaf 6 weken leeftijd : Myxomatose en RHD 1+2

Daarna jaarlijks : Myxomatose en RHD 1+2


Wat iedere konijnen eigenaar moet weten

Het konijn <<< klik hier voor het artikel

De nieuwe konijnenziekte <<< klik hier voor het artikel

Konijnen zien we tegenwoordig vrijwel dagelijks in de praktijk. Hoewel een deel ervan is voor de jaarlijkse controle en vaccinatie zien we ook veel zieke konijnen.

Natuurlijk is niet alles te voorkomen, maar heel veel afwijkingen zijn te wijten aan onvoldoende kennis bij de eigenaar of verzorger.

Het eerste artikel is bedoeld om in een notendop veel basis informatie te geven aan de houders en verzorgers van konijnen en we hopen hiermee veel leed te voorkomen.

Het tweede artikel gaat m.n. over RHD2 oftewel “de nieuwe konijnen ziekte”

Het is een pdf bestand dat u kunt downloaden, printen of gewoon rechtstreeks kunt lezen door hierboven op de link te klikken.

RHD of VHS bij konijnen

De nieuwe konijnenziekte <<< klik hier voor het artikel

Een tiental jaren nadat de konijnenpopulatie geteisterd werd door de introductie van RHD1 ( Rabbit Hemorragic Disease) of ook VHD1 ( Viraal Hemorragisch Syndroom) deed RHD2 zijn intrede. Hoewel het een mutatie van het originele virus was bleek er geen of althans volledige weerstand te zijn tegen deze variant ook niet bij dieren die immuun waren voor RHD1. En helaas ook niet bij geënte dieren! Dit betekende in de praktijk dat er weer een massale sterfte onder wilde konijnen plaatsvond, maar helaas ook onder tamme en geënte konijnen.

Gelukkig kwam er vrij snel een vaccin beschikbaar en nu kunnen we dan ook weer onze huiskonijnen vaccineren tegen deze dodelijke ziekte.

Lees meer over deze ziekte in de speciale PDF. Let wel, de foto’s zijn bedoeld u er van te overtuigen dat vaccineren zeer gewenst is en mogelijk niet geschikt voor jeugdige ogen.

Gebitsproblemen bij konijnen

Gebit van konijnen (LICG)  <<<  klik hier voor de website

Het gebit van onze konijnen is vaak een ( groot) probleem. Zag de dierenarts vroeger veel krom doorgegroeide olifantstanden. Tegenwoordig zien we veel kies en kaakproblemen, met name bij de wat kleinere konijntjes. Kapotte en scheve kiezen, maar ook veel scherpe punten die in de wang steken of ( dwars ) door de tong heengaan. Heel pijnlijk en omdat ze dan niet kunnen eten sterven ze een onaangename hongerdood.

 

Het LICG heeft op haar website een leerzaam stukje over het gebit van konijnen en is zeker de moeite waard. Klik maar eens op de bovenstaande link.

Reizen naar het buitenland / vakantie

LICG website over reizen en vakantie  <<< klik hier voor de website

Als u uw huisdier (een hond, kat of fret) mee wilt nemen naar  het buitenland dan zijn daar eisen aan verbonden. Dit is per land verschillend en aan voortdurende veranderingen onderhevig. 

Een aantal eisen staan vast:

  * Het huisdier moet gechipt zijn ( voor de vaccinatie tegen hondsdolheid)

  * Het dier moet een geldig Europees paspoort hebben.

  * Het moet een hondsdolheid vaccinatie hebben gehad, minstens 3 weken voor vertrek.

Dan gelden er nog regels bij meer als 5 dieren of als ze alleen reizen. Ook zijn er landen die aanvullende bloedtesten en/of wormbehandelingen vereisen, alsmede dat sommige rassen in bepaalde landen geweerd worden.

Al met al is er niet een vaststaande regelgeving. Het is dan ook verstandig altijd op de site de de desbetreffende ambassade te kijken bij het plannen van uw reis. 

Er zijn wel een aantal startpunten om eerst te kijken: 

Vlooien ook bij het konijn en hun bestrijding

Simparica hond  <<< klik hier voor de website

Advantix hond  <<< klik hier voor de website

Credelio kat  <<< klik hier voor de website

Advantage kat  <<< klik hier voor de website

Vlooien kunnen ook bij konijnen voorkomen. De echte konijnenvlo zien we niet meer, tegenwoordig zijn het kattenvlooien afkomstig van katten in het huishouden, vaker als het konijn binnen zit. Niet ieder honden- of katten middel is geschikt voor konijnen. Het beste kunt u even contact opnemen met de balie om het beste en gemakkelijkste middel voor uw situatie.

Hoewel er nog steeds mensen zijn die beweren dat onze huisdieren vlooien moeten hebben en dat het natuurlijk is, is dit onzin.

Tevens zijn er allerlei huis-, tuin- en keukenmiddeltjes bedacht waarin sommige mensen heilig geloven zoals knoflook. Ook onzin.

Onze honden en katten en konijnen horen geen vlooien te hebben. Ze zijn niet alleen schadelijk voor uw huisdier, maar kunnen ook bij mensen in hun omgeving vervelende gevolgen hebben.

Alle reden om de vlooienbestrijding serieus te nemen en zo goed mogelijk uit te voeren. Echter er zijn zoveel mogelijkheden en zoveel middelen in de handel dat het voor u als eigenaar haast niet mogelijk is om een verantwoorde en weloverwogen keuze te maken. Niet in de laatste plaats door de beïnvloeding van allerlei media zoals televisie. Bedenk wel dat het altijd vergif is dat u toedient en dat de wijze van toediening, de frequentie, het middel, moet het ook tegen teken werken en nog veel meer zaken zoals de prijs een rol zullen spelen in uw specifieke geval.

Dus belangrijk en maatwerk. Daarom om u te helpen komt hier in de toekomst een uitgebreid artikel over vlooien. Dit zal enige tijd in beslag nemen, maar tot die tijd en natuurlijk ook daarna kunt u tijdens de openingstijden altijd bellen met een van onze assistentes voor gedegen advies.

Bovenaan vindt u 4 links naar onze topproducten. Hond staat hier bovenaan, maar ook de kat. In huishoudens met hond en kat is de kat vaak de oorzaak en de hond het slachtoffer. Bestrijden van vlooien moet u echter wel bij beide goed doen!!

Scroll naar boven