Informatie pagina

Deze informatie pagina bevat veel interessante artikelen en verwijzingen die u kunnen helpen. Wat we heel belangrijk vinden in de huidige tijd van veel mis informatie via allerlei media is betrouwbaarheid! Websites als LICG en van de overheid als het gaat om reizen zijn betrouwbare en goede startpunten voor u. We hebben op deze pagina voor u de meest noodzakelijke links bijeengebracht alsmede een aantal interessante artikelen.

Dit gerangschikt per diersoort en onderwerp. U leest het gemakkelijkst op wat grotere schermen.

Atopie bij de hond

Allergie bij huisdieren van Nextmune  <<<  klik hier voor het artikel

Allergenengids van Nextmune  <<<  klik hier voor het artikel

Atopie bij de hond PDF van Royal Canin   <<<  klik hier voor het artikel

 

Atopie is een steeds vaker gezien ziektebeeld bij honden. De naam is afgeleid van het Griekse atopia wat zoiets betekend als a = andere en topie=plaats, dus “op een andere plaats”. In eerste instantie werd gedacht dat allergenen werden ingeademd en de jeuk op armen en benen dus op een andere plaats tevoorschijn kwam. Vandaar de naam.

Tegenwoordig denken we dat er ook andere verklaringen zijn, mede omdat ook bij de mens er veel onderzoek naar gedaan is en wordt. Het is een heel vervelende aandoening en hoewel het meestal niet dodelijk is beïnvloed het de kwaliteit van leven zodanig dat we er heel veel aandacht aan besteden.

Eigenaren beseffen vaak niet dat hun dier atopie heeft. Zo is een steeds terugkerende oorontsteking een lastig probleem maar vaak het topje van de “atopie-ijsberg”. Hele dagen likken aan de teentjes en er ook nog op bijten ziet er niet leuk uit maar als u zoveel jeuk had deed u ongetwijfeld iets dergelijks.

Royal Canin heeft een boekje gemaakt voor dierenarts-assistentes dat atopie op een heel eenvoudige manier uitlegt en we hebben toestemming van Royal Canin gekregen dit op de website te gebruiken.

Ook Nextmune heeft 2 mooie folders beschikbaar voor eigenaren en de links naar de PDF’s staan hierboven

Het is de bedoeling dat u door het beter begrijpen van de aandoening uw hond ook beter kunt behandelen en vaak zullen we in aansluiting op het gesprek tijdens het consult u naar dit deel van de website verwijzen om alles nog eens rustig na te lezen.

Vaccinaties en/of titeren?

Vaccineren of titeren?  <<<  klik hier voor het artikel

Het vaccineren van huisdieren is zeker niet controversieel. In het algemeen geldt dat het heel verstandig is om te doen, dus aan te raden. De recente uitbraken van kattenziekte en de open grenzen waardoor steeds vaker honden en katten uit het buitenland binnen Nederland gebracht worden leveren nog steeds gevaar voor uw huisdier op. Ook de lucratieve handel in puppies met name uit het oostelijk deel van europa brengt veel gevaren met zich mee.

De vraag daarna is dan tegen welke ziekte(s)? en ook nog: Hoe vaak? Moet ik dan daarvoor naar de dierenarts of mag/kan ik het zelf? Is het gevaarlijk om te laten doen? Wat zegt de wet? En zeker de laatste tijd erg vaak besproken zijn het titreren van anti-stoffen en de L4 vaccinatie bij honden. We hebben een zeer uitgebreid verhaal gemaakt over dit onderwerp onder de titel “Titeren of vaccineren bij de hond.”

Dit zijn allemaal vragen die voor u als huisdiereigenaar voor of na aanschaf een rol spelen in de beslissing wel of niet te enten.

Het is onze mening dat kennis van zaken en ervaring met enten helpt de juiste beslissing te nemen. Is het te lang of te ingewikkeld, lees dan in ieder geval de samenvatting.

 

Voeding bij de hond

Voeding bij de hond <<< klik hier voor het artikel

Vrijwel dagelijks worden dierenartsen geconfronteerd met vragen over voeding bij de hond. Iedere hondeneigenaar lijkt er wel een mening over te hebben en de een weet het nog beter dan de ander. En net als bij sport en politiek is het emotionele gehalte vrij hoog. Echter als je doorvraagt hoe men tot een bepaald standpunt is gekomen blijkt dit vaak gebaseerd te zijn op:

Ervaring van andere hondenbezitters (iedereen op de hondenclub doet het zo, of de fokker zegt dat dit het beste is voor het ras)

Of eigen ervaring bij 1 enkele hond. Of informatie afkomstig van het internet (hondenfora, facebookgroepen e.d.).

Kortom een goed gefundeerde mening gebaseerd op wetenschappelijk bewijs zit er vaak niet bij.

Nu is dat tegenwoordig ook best moeilijk. We krijgen zoveel informatie op ons af via internet en de media. Reclame op televisie en advertenties overal. Wie kun je nog vertrouwen en wie niet? Het lijkt wel of degene die het hardst schreeuwt en de meeste herrie maakt het meest gehoord wordt. Maar of dat ook degene is die het bij het rechte eind heeft is zeer de vraag?

Ook voor een dierenarts is het niet mogelijk een eigenaar alle informatie te geven die soms nodig of gewenst is. Laten we reëel zijn, de tijd voor een consult is gewoon te beperkt. En dierenartsen hebben niet allemaal evenveel verstand van, of interesse in voeding. Mede omdat de meeste dierenartsen ook (dieet)voer verkopen lijkt het er voor een eigenaar al gauw op dat er een belangenverstrengeling is.

Dit geldt overigens ook voor dieren-speciaalzaken en andere voerleveranciers. Niet in de laatste plaats is de diervoeder-industrie degene die door middel van reclame en advertenties de consument probeert te beïnvloeden. Met andere woorden wat je als hondeneigenaar te horen krijgt is afhankelijk vanuit welke hoek de spreker komt.

In ” Voeding bij de hond. Feiten en Fictie” zal ik wat meer vertellen over de bovenstaande onderwerpen. Het is geenszins de bedoeling volledig te zijn. En ik heb ook niet alle wijsheid in pacht, maar de meest ergerlijke en hardnekkigste “broodje aap verhalen” laat ik toch even voorbij komen.

Oorspronkelijk begonnen als een serie van 5 wekelijkse stukjes nu samen.

Urineweginfecties bij de hond

Urineweginfecties  <<<  klik hier voor het artikel

Een van de meest voorkomende problemen zijn ontstekingen van de lagere urine wegen. Zowel bij de hond als de kat. Er zijn wel verschillen in frequentie van voorkomen tussen de vrouwelijke en mannelijke dieren en ook tussen honden en katten. Zelfs tussen de verschillende rassen van beide diersoorten zijn er verschillen.

Het is de taak van een dierenarts de oorzaak van het probleem te achterhalen en dan de juiste therapie in te stellen. Soms is dit eenvoudig maar vaak een ingewikkeld proces. De ziektegeschiedenis, met de duur, het verloop en de verschijnselen zijn heel belangrijk. Evenals verder onderzoek van ( als het kan) in ieder geval de urine maar vaak is een röntgenfoto of echografie nodig. Bloedonderzoek en veel diepergaande onderzoeken zijn ook mogelijk net als bij de mens.

Echter het meest bekend is de zogenaamde “plaskater”. Verstopping van de penis bij de kater door een klein steentje. Maar ook hier lijkt het vaak gemakkelijker dan het is.

De download is een boekje van Royal Canin geschreven voor assistentes. Op enkele bladzijden na is het ook voor u als eigenaar en dierenliefhebber een interessant boekje om te lezen. Met toestemming van Royal Canin kunt u het hier bekijken.

Vetzucht bij de hond ( en kat)

Vetzucht bij de hond  <<<  klik hier voor het artikel

In onze huidige maatschappij waar voedsel meestal vanzelf sprekend is komt het niet alleen bij de mens maar ook bij de hond en kat steeds vaker voor dat overgewicht een probleem is.

Behalve directe gevolgen zoals moeizaam bewegen zijn er ook veel negatieve effecten op het lichaam die misschien minder duidelijk zijn maar wel degelijk de levensvreugde remmen of de levensduur bekorten.

Net als bij de mens wordt er veel onderzoek naar gedaan bij de hond. Er zijn veel parallellen te trekken maar ook verschillen. Vergeet niet dat de gemiddelde Nederlandse hond een jaar of 10 tot 14 wordt en een mens tegenwoordig gemiddeld ver in de 70 jaar. Aderverkalking en cholesterol speelt bij de hond geen echte rol maar andere effecten als suikerziekte en overmatige gewrichtsbelasting zullen sneller en heftiger effect hebben.

Hoewel voorkomen beter is als genezen kunt u toch heel veel bereiken bij onze huisdieren als overgewicht een probleem is. Voorop moet staan dat het effectief is, maar zeer zeker ook niet te belastend voor het dier en het liefst makkelijk, smakelijk en niet te duur.

Royal Canin heeft een boekje uitgegeven voor dierenarts-assistentes dat in eenvoudige tekst een groot aantal aspecten van obesitas bij de hond uitlegt. Wij hebben toestemming van Royal Canin dit op de website te gebruiken en door hieronder op de hyperlink te klikken kunt u de PDF openen.

Hoewel dit boekje geschreven is voor de hond zullen ook eigenaren van katten er waardevolle informatie uit kunnen halen.

Gebitsverzorging bij de hond

Maand van het gebit  <<<  klik hier voor de website

Het gebit en de verzorging ervan wordt voor steeds meer eigenaren van huisdieren belangrijk. Niet in de laatste plaats door uitgebreide reclame campagnes op televisie van een fabrikant van gebitsverzorgende kauwstaven voor honden. Ook dierenartsen spelen hier op in en maken tegenwoordig ook dentale röntgenfoto’s die net als humaan meestal volledig overbodig zijn en alleen kostenverhogend werken. Slechts in een klein aantal gevallen zijn foto’s echt nodig. Maar niemand houdt van een slechte adem bij zijn of haar huisdier en niemand wil dat ze echt pijn of ongemak hebben van ontstoken tandvlees.

Bij de hond en de kat zijn parodontose = slecht tandvlees en tandplak de meest voorkomende veroorzakers van gebitsproblemen. Niet alleen hebben de dieren er last en pijn van, maar de stank die uit de bek komt is voor veel eigenaren een vervelende ervaring.

Bij konijnen en cavia’s is de oorzaak van gebitsproblemen meestal verkeerde stand van de kiezen, al dan niet met vreselijke  punten die in de wang of dwars door de tong prikken en uiteindelijke tot een hongerdood zullen leiden. Deze worden bij de knaagdieren besproken.

Niet alleen zijn er diersoort verschillen in benadering, maar ook per ras kan de problematiek verschillend zijn. Met andere woorden ook hier geldt dat ieder dier een op het dier gerichte behandeling krijgt. Wat voor de ene hond en situatie wel opgaat is soms juist verkeerd voor de andere. Maatwerk is dus het beste!

In de maand februari kunt u een gratis afspraak maken het gebit van uw huisdier te laten controleren.

De controle bij honden en katten worden dan door de assistentes gedaan die daar speciaal een opleiding voor gevolgd hebben. Als ze (ernstige) afwijkingen vinden kunt u een vervolg afspraak maken voor de dan zo noodzakelijke behandeling.

Kleine knaagdieren worden door de dierenarts zelf gecontroleerd en is het dus mogelijk dat het tijdstip voor controle hierop aangepast moet worden.

Er is overal op het internet veel informatie te vinden maar verstandig is uw eigen speurtocht te beginnen op www.maandvandegebitsverzorging.nl

Beweging bij puppies

Beweging bij pups  <<<  klik hier voor het artikel

Verantwoord laten bewegen van pups de eerste levensmaanden.

Tijdens de vaccinaties van uw pup komt altijd een keer de voeding ter sprake en daaraan gerelateerd ook de beweging. De voeding en de voeding-behoeften van puppy’s zijn een onderwerp apart. Hier bespreken we de beweging gedurende de eerste maanden en dus de zo belangrijke groeiperiode van uw pup.

Er gaan veel verhalen rond en velen denken het beter te weten. Een van de adviezen die we vaak horen is de duur van het uitlaten mag 5 minuten per levensmaand bedragen. Dus een pup van 4 maanden mag per keer 20 minuten wandelen. Veel eigenaren hebben dan ook al ervaren dat de nieuwe aanschaf dan zoveel energie over heeft dat de tafelpoten, de bank of andere meubelstukken het slachtoffer worden van overtollige energie. Overigens is het meest recente advies vanuit de faculteit diergeneeskunde te Utrecht nu al 10 minuten per levensmaand met de opmerking dat het alleen een richtlijn is.

Hiermee komen we eigenlijk op de kern van het verhaal. Ieder ras en iedere pup is anders, net als iedere eigenaar en de omstandigheden waarin de pup zich bevindt. In de bijgevoegde PDF die al weer een paar jaar geleden in een van onze vakbladen werd gepubliceerd en geschreven is door Marcel Nijland ( www.marcelnijland.nl) wordt eigenlijk precies verwoord wat onze richtlijnen zijn voor beweging bij puppy’s. Er wordt aangegeven wat bekend is uit onderzoeken en daaraan gekoppeld de adviezen.

Er is geen eenduidig simpel advies dat voor iedereen geldt, maar als u het artikel goed leest wordt verantwoord bewegen duidelijker en simpeler.

Reizen naar het buitenland / vakantie

LICG website over reizen en vakantie  <<< klik hier voor de website

Als u uw huisdier (een hond, kat of fret) mee wilt nemen naar  het buitenland dan zijn daar eisen aan verbonden. Dit is per land verschillend en aan voortdurende veranderingen onderhevig. 

Een aantal eisen staan vast:

  * Het huisdier moet gechipt zijn ( voor de vaccinatie tegen hondsdolheid)

  * Het dier moet een geldig Europees paspoort hebben.

  * Het moet een hondsdolheid vaccinatie hebben gehad, minstens 3 weken voor vertrek.

 

Dan gelden er nog regels bij meer als 5 dieren of als ze alleen reizen. Ook zijn er landen die aanvullende bloedtesten en/of wormbehandelingen vereisen, alsmede dat sommige rassen in bepaalde landen geweerd worden.

 

Al met al is er niet een vaststaande regelgeving. Het is dan ook verstandig altijd op de site de de desbetreffende ambassade te kijken bij het plannen van uw reis. 

 

Er zijn wel een aantal startpunten om eerst te kijken: 

Vlooien en hun bestrijding

Simparica hond  <<< klik hier voor de website

Advantix hond  <<< klik hier voor de website

Credelio kat  <<< klik hier voor de website

Advantage kat  <<< klik hier voor de website

Hoewel er nog steeds mensen zijn die beweren dat onze huisdieren vlooien moeten hebben en dat het natuurlijk is, is dit onzin. Tevens zijn er allerlei huis-, tuin- en keukenmiddeltjes bedacht waarin sommige mensen heilig geloven zoals knoflook. Ook onzin.

Onze honden en katten en konijnen horen geen vlooien te hebben. Ze zijn niet alleen schadelijk voor uw huisdier, maar kunnen ook bij mensen in hun omgeving vervelende gevolgen hebben.

Alle reden om de vlooienbestrijding serieus te nemen en zo goed mogelijk uit te voeren. Echter er zijn zoveel mogelijkheden en zoveel middelen in de handel dat het voor u als eigenaar haast niet mogelijk is om een verantwoorde en weloverwogen keuze te maken. Niet in de laatste plaats door de beïnvloeding van allerlei media zoals televisie. Bedenk wel dat het altijd vergif is dat u toedient en dat de wijze van toediening, de frequentie, het middel, moet het ook tegen teken werken en nog veel meer zaken zoals de prijs een rol zullen spelen in uw specifieke geval.

Dus belangrijk en maatwerk. Daarom om u te helpen komt hier in de toekomst een uitgebreid artikel over vlooien. Dit zal enige tijd in beslag nemen, maar tot die tijd en natuurlijk ook daarna kunt u tijdens de openingstijden altijd bellen met een van onze assistentes voor gedegen advies.

Bovenaan vindt u 4 links naar onze topprodukten. Hond staat hier bovenaan, maar ook de kat. In huishoudens met hond en kat is de kat vaak de oorzaak en de hond het slachtoffer. Bestrijden van vlooien moet u echter wel bij beide goed doen!!

Scroll naar boven